Superlilli!

piirinmestarit2014

Kuva: Jani Hurme

Agilitykesä huipentui Lillin kanssa eilen aivan huikeaan juttuun, nimittäin henkilökohtaiseen piirinmestaruuteen!

Eipä ollut aivan mielessä aamulla autoa ajellessa kohti kisapaikkaa, että näin hienon tuloksen kanssa palailtaisiin illalla kotiin. Kontaktien kanssa on nimittäin ollut koko kesän ongelmia (=hitaat). Niitä ollaan nyt pikkuhiljaa alettu parantelemaan, ja vauhtia onkin tullut lisää. Valitettavasti kasvaneen vauhdin myötä myös kontaktivirheet ovat ilmestyneet uutena asiana Lillin repertuaariin. Aiemmin se ei rikkonut juuri koskaan alastulokontakteja, mutta kasvaneen itseluottamuksen sekä kisavireen myötä se ei ole malttanut aina tulla kontaktilta alas asti, vaan on (etenkin puomilta) ottanut muutamia iiiisoja loikkia, kun sillä tavoin pääsee pikemmin eteenpäin. Torstaina käytiin illalla treenailemassa Lillin kanssa kouluttamani ryhmän jälkeen hetken verran kontakteja, ja homma alkoi vaikuttaa kohtuullisen hyvältä. Päätin, että en ala lauantain kisoissa varmistelemaan niitä, vaan riskillä mennään ja toivotaan että oppi olisi painunut sinne Lillin pieneen pääkoppaan ;). Muutoinkin lauantain kisoihin oli varsin hyvä fiilis lähteä, kun ei ollut mitään tulospaineita niskassa. SM-nollia oli kasassa jo viisi kappaletta sisältäen tuplan, joten viimeisiä kahta olisi aikaa vielä runsaasti keräillä. Seuraavat sertitkin saadaan vastaanottaa vasta lokakuun alkupuolella. Ja kun ei ne kontaktit ole valmiit, niin eipä voi koiralta vielä niitä vaatia/odottaa. Eli ajattelin, että katsotaan miten käy ja mennään hyvällä meiningillä vaan.

Tuomarina mineillä oli yksilöradoilla Mika Moilanen. Radat olivat haastavia, mutta meille mieluisia. Siellä oli pätkiä missä sai mennä lujaa, ja välillä väännettiin ja käännettiin – tyypillistä menoa siis tälle tuomarille… Ensimmäisenä oli ohjelmassa agilityrata, jonne lähdettiin Lillin kanssa rennolla meiningillä. Heti alussa annoin Lillille paljon vastuuta ja jätin sen suorittamaan kohtia itsenäisesti merkkausten jälkeen, samat kontakteilla – en varmistellut lainkaan vaan vedätin edellä ja luotin että tekee ne niin kuin pitääkin. Yhtään varmisteluohjausta ei radalle otettu, vaan mentiin jopa pienellä riskillä, täysillä vaan… Mutta niin vain se yhteistyö toimi! Koko radan ajan oli mahtava tunne, flow, päällä! Jotkut palikat olivat loksahtaneet juuri kohdilleen ja Lillin kanssa oltiin just eikä melkein samalla aaltopituudella! Huippua! Maaliin tullessa oli sellainen olo, että ihan sama mikä tulos, mutta WOW mikä yhteistyö, meillä oli yhdessä KIVAA! :). Pian kävikin ilmi, että yhteistyö oli tuottanut tulosta, nollatulos ja sillä hetkellä johtoon.

Johtopaikka säilyi kisan loppuun saakka huolimatta siitä, että radalta tuli yhteensä 15 ihanneaikaan ehtinyttä nollaa. Lillille siis nollavoitto! Harmi vaan, sertiä ei saatu vielä vastaanottaa, mutta mitäpä siitä! Olisi ainakin MM-karsintoihin se voittonolla tienattuna… Vaan tässäpä vaiheessa alkoi pientä jännitystä pukkaamaan päälle. Ennen kisoja en ollut asettanut meille mitään tavoitetta kuin hyvä meno, mutta nyt kun toiselle radalle lähdettäessä oltasiin johtoasemissa alkoihan se vähän kutkuttaa mahanpohjasta. Meidän onneksemme toinenkin rata kisattaisiin samalla lähtöjärjestyksellä eikä käänteisellä – olisi voinut emännän hermorakenne pettää… Kolmen kärki oli varsin tasainen, Lillin aika -12,90, seuraavan muistaakseni -12,53 ja kolmannen kai -12,44. Eli ei ollut isoa kaulaa muihin. Toisenkin radan olisi siis oltava nollan lisäksi nopea, jotta mitään saumoja olisi kärkikahinoihin.

Hyppyrata vaikutti heti radan reunalta katsottuna pelottavalta, eikä rataantutustuminen muuttanut juurikaan mielipidettä. Heti alussa oli kolmen hypyn vauhtisuora, joista keskimmäinen oli mukavasti okseri (miksei me koskaan muisteta treenata sitä!). Tästä vauhdista täyskäännös kepeille. Suunnittelin siihen kohtaan niiston, sillä edessä oli ennen keppejä vauhtisuoran päällä vielä putki houkuttelemassa. Radalla oli muitakin kiperiä kohtia, joissa pienellä lipsumisella koira ajautuisi helposti väärälle esteelle tai kiellolle esteen ohi, ja lopussa tietysti vääntämisen ja kääntämisen jälkeen luukutettaisiin tuhatta ja sataa hyppyjen, renkaan ja suoran putken kautta maaliin. Rento ja huoleton fiilis ekan radan alusta oli muisto vain, ja pelkäsin koko ajan omaa vuoroa odotellessa, että unohdan radan tai mokaan heti alkuun sen niiston kepeille.

Radalle oli kuitenkin mentävä. Luotin Lilliin, että se hanskaa itsenäisesti alun eikä ajaudu putkeen ja lähtöluvan annettuani menin niistolle odottelemaan että se ehtisi mukaan. Niisto onnistui, ja kepit sen myötä! Tämän jälkeen kävi mielessä, että tässähän saattaisi olla ainesta vielä nollaan, kun nyt ei mokaisi muita tarkkaa ohjausta vaativia kohtia. Loppurata mentiin taas lujaa, sen kummempia varmistelematta (no jälkikäteen ajatellen yhden sylkkärin tilalle olisi voinut ottaa jonkun muun ohjauksen, jolla olisi ehkä säästänyt hieman aikaa. Lilli toimi taas loistavasti! Se teki varmaa, nopeaa työtä ja kuunteli ohjausta, eteni vauhdilla. Muurilla olin kuulevinani, että sen tassu olisi saattanut kopsahtaa palikkaan, mutta en nähnyt tippuiko vai pysyikö ylhäällä. Muuten kuitenkin maaliin tullessa olo oli hieno! Pian varmistuikin, että nollahan se oli. Siinähän alkoi sitten totinen jännittäminen, kun jossain vaiheessa kuulutettiin hyppärin tulostilannetta ja Lillin kanssa oltiin toisina. Ja kukaan ei mennytkään loppuviimein enää meidän ohi tuloksissa, joten kisan loputtua se selvisi – piirinmestaruus taskussa, huh huh! Kyllä tuo pikkusheltti vain on mahtava tyyppi ja on sen kanssa vaan kivaa aksata :).

Kisojen myötä meillä on nyt siis osallistumisoikeus SM-kisoihin ensi kesälle, ja koska tällä tuplanollalla saatiin juuri sopivasti seitsemän nollaa kasaan ja voittonollakin on, niin MM-karsintoihinkin on lippu. Jospa sinne ensi kesänä jo uskaltaisi, tänä kesänä vielä jänistettiin (eikä kyllä oltu valmiitakaan sinne). Ensi talven tavoite on hioa keskeneräiset kontaktit varmoiksi ja työstää keppien vaikeita kulmia itsenäisiksi – aivan avokulma on edelleen Lillille paha. Kesän ja kisavuoden tavoitteet ovat täyttyneet moninkertaisesti, joten mitään tulospaineita ei talven kisoihin ole, ajattelin siis että mennään rennosti, ei varmistella lainkaan ja testaillaan vaikeampia ohjauskuvioita.

 

SM-fiilistelyä

Perjantaina otin töistä puoli päivää vapaaksi, ja kaasuttelin talla pohjassa kotiin pakkaamaan (viimetingassa kuten aina) kamat kasaan. Tämän vuoden agilityn SM-kisat pidettiin Tampereella, ja kaveriksi reissuun oli lupautunut Nemon omistaja Henna, Simo oli valitettavasti töiden vuoksi pakotettu jäämään Ouluun. Hirveällä hopulla kasailin siis iltapäivästä tavarat asuntovaunuun, lähdön hetkellä muistin ottaa Lillinkin mukaan ja niin karavaani suunnattiin etelää kohti. Asuntovaunun kanssa nopeus on rajoitettu kahdeksaankymppiin, joten matka taittui verkkaiseen tahtiin. Välissä vietettiin myös reilu tunnin ruoka- ja koirien pissatustauko, joten perillä oltiin perjantain ja lauantain välisenä yönä yhden maissa.

Kahdelle ihmiselle ja neljälle koiralle oli Volvossa ruhtinaallisesti tilaa kun matkatavarat saatiin vaunun kyytiin.

Kahdelle ihmiselle ja neljälle koiralle oli Volvossa ruhtinaallisesti tilaa kun matkatavarat saatiin vaunun kyytiin.

Kisapaikka sijaitsi Hakametsän jäähallin viereisellä kentällä, ja auton vaunuineen sai kätevästi parkkiin ihan kisa-alueen viereen kun saavuttiin tuohon aikaan, aamulla olisi jo tehnyt tiukkaa. Odottaman ongelma ilmaantui heti leiriytyessä, kun vaunun akku ei inahtanutkaan tuntemattomaksi jääneestä syystä. Siispä kaasulämmitystäkään ei saanut pelaamaan (sytytys mitä ilmeisemmin vaatii sähköä). Valotkaan eivät siis sisälle syttyneet, mutta lämpimät mehut saatiin kuitenkin hellalla keiteltyä. No, kesäyö oli kohtuullisen lämmin ja vaunussa ihan sopiva lämpötila siitä huolimatta yöpymiseen. Hampaidenpesujen ja koirien iltaruokkimisen jälkeen nukahdettiin samantien pitkän matkan seurauksena.

Aamusta sää ei oikein suosinut aksaajia; harmaa taivas, tuuli puhalsi kuin mereltä ja oli KYLMÄ! Säätiedotus lupaili onneksi aurinkoa iltapäivälle, ja oma starttini oli tiedossa vasta viiden kieppeillä, joten mitäs tuosta. Kerrospukeutuminen teki tehtävänsä ja ratoja kelpasi ihailla ulkosalla. Viima ja Kiri olivat mukana reissussa, ja oli hieno nähdä, miten reippaasti ne hännät pystyssä ja innoissaan kipittivät hihnassa vaikka ympärillä oli ihmisiä, koiria, autoja, meteliä ja mitä vielä. Leikkiminen moisessa häiriössäkin testattiin kun kauppa-alueelta löytyi kiva patukka Viimalle. Täytyy sanoa, että näissä pennuissa on kyllä saalisvietti kohdallaan, jokaikinen on pikkupennusta saakka ollut todella kovia lelujen perään. Eikä Viimaakaan siis nyt haitannut laisinkaan ympäröivä hälinä, vaan keskittyi saalistamaan ja repimään aivan täysillä, ihana Viima :).

Lauantaina kisailtiin siis joukkueradat, ja me olimme Lillin kanssa OKK:n minijoukkueen ankkureina. Itselläni oli käynyt jokin älytön aivohäiriö kun tuota suoritusvuoroa mietittiin – ajattelin silloin, että ellei kukaan muu halua niin hyvin voidaan mennä millä paikalla vain, jopa viimeisenä! Lauantaina tämä höveliys kyllä vähän kadutti… Nimittäin joukkueen muut jäsenet (Kati&Pami, Jonna&Nero sekä Tiina&Muru) vetivät kolmella ekalla kierroksella niin hienot suoritukset alle, että OKK:n joukkue oli ennen neljättä kierrosta kolmantena tuloksissa! Kun tajusin, että viimeisellä radallahan olisi käännetty lähtöjärjestys, niin iski hirveä tärinä päälle, hyvä että pillimehun sai juotua. Mahaa väänsi ja seurakaveritkin ”hieman” kuittailivat kalpeasta naamasta. Minun onneni oli se, että ennen minien joukkuefinaalirataa kisattiin maksit ja medit, joten ehdin pari tuntia viettää itseäni rauhoitellen. Voi olla, että jos heti olisi pitänyt radalle mennä, olisin pyörtynyt ennen ensimmäistäkään estettä ;).

Katsojia oli runsaasti.

Yleisöä riitti.

Minien joukkuerata oli Alen Marecovicin käsialaa. Radassa oli muutamakin varsin kinkkinen kohta – ainakin meille. Keppien aloituksesta otti moni koira virheen, sillä niille mentiin suorassa kulmassa. Lisäksi keppien jälkeen oli helppo harhautua väärälle esteelle tai esteen väärälle puolen, ja heti niiden jälkeen oli putken väärä pää oikein tarjolla. Puomin alastuloakaan ei päässyt varmistelemaan kädellä vaan piti kiertää pari putkea. Jännitysmomenttia oli siis vähän liiaksikin asti. Todella hienoa työtä teki silti moni koirakko, ja nollia kertyi mukavaa tahtia radalta. Itseäni jännittivät kepit sekä puomin alastulo todella paljon ihan siitä syystä, että parissa viime kisassa Lilli oli tehnyt miltei systemaattisesti keppivirheen ja lisäksi oppinut uuden, ikävän tavan loikata kisoissa puomin kontaktin yli jättihypyllä (mitä ei tietenkään ole treeneissä esiintynyt jotta sitä olisi päässyt korjaamaan!).

Minien joukkuerata

Minien joukkuerata

Minien finaali alkoi heti maksien jälkeen, ja lähdin kävelyttämään Lilliä jo heti alussa – lähinnä kai omien hermojeni rauhoittamiseksi :). Meitä ennen siis oli lähdössä lähemmäs 70 koirakkoa, joten aivan kovin nopeasti ei päästäisi radalle. Onneksi rataantutustuminen sentään oli jaettu kahtia, eli koko porukka ei pyörinyt yhtä aikaa kentällä. Hommaa helpotti myös se, että koko aamupäivän oli saanut katsella toisten koirakoiden suorituksia kentällä ja suunnitella omat ohjauskuviot valmiiksi. Lisäksi oli nähnyt ne pahimmat ansapaikat – jotain etuja sentään viimeisenä lähtemisessä… Lähtökarsinassa odottelu vasta olikin tuskastuttavaa! Kaveritkin huomauttivat myöhemmin minun näyttäneet hyyyyvin totiselta. Vaan koittihan se oma vuoro lopulta. Jätin Lillin lähtöön ja päädyin ottamaan sen vastaan parin esteen takaa. Lillin ollessa keinulla minulle iski blackout: mikä hemmetti noista hypyistä olikaan se joka kuului seuraavaksi suorittaa?! Tuntui, että aikaa olisi kulunut ikuisuus asiaa pohtiessa (vaikkei sitä videolta huomaakaan), ja lopulta päädyin arpomaan keskimmäisen, joka onneksi oli se oikea. Pelkäämäni jyrkkä keppikulma ei tuottanut vaikeuksia vaan pääsin niistämään Lillin nätisti pujotteluun. Kun Lilli oli saanut kepit loppuun, oma olo muuttui hivenen rennommaksi. Puomille asti tehtiin nättiä työtä, ja puomin alastulon yläosassa varmuuden vuoksi kunnon paniikkijarrutuskäsky jolle yleisökin nauroi :D. No, ei vara venettä kaada, voi olla että muutoin olisi voinut napsahtaa kontaktiviitonen. Kun näin, että Lillin tassut osuivat alastulokontaktille, vedätinkin sitten rohkeammin loppuun saakka. Oli se hieno tunne tietää kolmanneksi viimeisellä esteellä että nyt olisi nollaa tarjolla ja vielä hienompi juosta maaliin ja tietää että se saatiin!! Enpä muista minkään aiemman nollan maistuneen näin makealta…

20140614_4MG_9321

20140614_4MG_9310

Lillin ja minun radan jälkeen noustiin toiselle sijalle. Toiseksi viimeiselle joukkueelle napsahti muistaakseni viitonen jotain. Kiimingin koiraharrastajien joukkue oli todellisessa iskussa tehden toinen toistaan hienompia nollaratoja. Lopputuloksissa siis 1. Kiimingin koiraharrastajat 2. Oulun koirakerho ja 3. Agility Sport Team. Huhhuh! Enpä olisi kyllä osannut arvata ennen kisareissua tätä lopputulosta… Lillin ensimmäiset arvokisat, tarkalleen vuosi kulunut kisauran korkkauksesta ykkösissä, ikää 2,5 vuotta! Kyllä minulla taitaa olla paras & reippain pikkusheltti mitä vain voi toivoa! <3 <3

Pieni koira, iso mitali :)

Pieni koira, iso mitali :)

Kaverikuva!

Kaverikuva!

Kisojen jälkeen treffailtiin vielä Savun & Nemon pentujen kesken, joita sattui olemaan kisoissa paikalla kokonaiset viisi kuudesta! Harmillisesti pikku-Mimmi uupui illalla porukasta, mutta onneksi sitä nähtiin useampaan otteeseen muulloin viikonlopun aikana :). Kaikki pennut olivat kasvaneet hurjasti, etenkin jalkoihin pituutta… Kunnon kuikeloita rimppakinttuja siis jokaikinen. Kokoerot näyttivät tasaantuneen, muutoinkin varsin tasalaatuista porukkaa tuntuvat (edelleen) olevan. Olipa kiva nähdä myös pidemmällä asuvia pentuja omistajineen! Kylläpä ne ovat saaneet hienot kodit. Pentutreffien jälkeen oli huutava nälkä, ja suuntasimme Tampereen keskustaan varsin epäterveelliselle mutta täyttävälle aterialle. No, ehkä kalorit oli juostu pois päivällä radoilla?

Urheilijan ateria

Urheilijan ateria

Sunnuntaina koittivat sitten yksilöradat. Meillä oli Lillin kanssa startti puoli yhdentoista maissa, mutta uni olisi kyllä maistunut pidempäänkin kuin puoli kymmeneen, jolloin kömmin katsomaan rataa. Mia Laamanen oli suunnitellut mineille varsin mukavan ja etenevän hyppärin, jolle oli mukava mennä. Johtuneeko sitten lauantain järkyttävästä stressistä ja hurjasta helpotuksentunteesta joukkueratoen jälkeen, mutta nyt ei jännittänyt lainkaan. Tämä vähän sitten kostautuikin, kun menin radalle kumman hälläköväliä -asenteella… Siis verrattuna siihen, että edellisenä päivänä otin joka kohdan todella tarkkaan, nyt fiilis oli ”kyllä Lilli tuon kohdan lukee, ei tuota tarvitse varmistaa…” Hah, kuuluisat viimeiset sanat. Meillä oli Lillin kanssa lähtöpaikka rataantutustumisen jälkeen heti toisena, joka ei kyllä sovi minulle lainkaan. Tarvitsisin sen hetken itseni kokoamiseen ja radan mielikuvakertaamiseen. Huono valmistautuminen ja löysä asenne aiheuttivat kiellon heti toiselle esteelle, hups! Aivan oma mokahan se oli, jätinpä sitten ohjaamatta kun etukäteen ajattelin että varmistelu on turhaa. Loppu rataa tehtiin kuitenkin hyvällä fiiliksellä, yksi kielto otettin vielä hypyltä myöhemmin, joka myös meni emännän piikkiin. Mutta väliäkö tuolla, Lilli pujotteli kepit todella hienosti, oli kuulolla juuri niinkuin pitikin, irtosi esteille ja vauhtiakin riitti. Meillä oli radalla h-a-u-s-k-a-a! Tuli tunne, että ollaanhan me tässä vuoden aikana hitsauduttu yhteen varsin hyväksi tiimiksi, mikäs sen parempaa :).

Kuva: Sirpa Saari

Kuva: Sirpa Saari

Kuva: Sirpa Saari

Kuva: Sirpa Saari

Loppupäivä ihailtiinkin sitten hienoja suorituksia auringonpaisteessa – sunnuntain sää oli suosiollisempi kuin lauantain… Saatiin taas selville uudet suomenmestarit, joista mieleen jäi etenkin maksien voittajien Pasin&Wiun todella hieno rata. Kotimatkalle lähdettiin sitten illansuussa väsyneinä mutta tyytyväisinä, lompakko kojuihin keventyneenä ja koirat reporankoina häkeissään nukkuen.

Aivan parasta matkaevästä löytyi Oriveden ABC:n pihasta savukalakojusta, namnam!

Aivan parasta matkaevästä löytyi Oriveden ABC:n pihasta savukalakojusta, namnam!

Kotiutuminen tapahtui vasta yön pikkutunneilla, mutta mikäs se oli kesäyössä ajaessa kun valoa riitti. Kiitos vain Hennalle, joka jaksoi ajaa ison osan paluumatkasta minun torkkuessa! Kotona odottikin ihana yllätys, kun Simo oli ostanut minulle&Lillille kukkakimpun kortteineen ja herkkuja, kun olimme ”agilityttäneet hyvin”! Oli kuulemma ollut jännittävää seurata joukkuefinaalia livestreamista :).

kukkia

Ensi vuonna kisaillaankin sitten täällä meidän kotikulmillamme! Pitänee alkaa jo nyt hiomaan moovseja, ettei tarvitse ensi kesänä paniikkijarrutella puomilla…