Uusi koulari

Kulunut viikko on ollut aivan järkyttävää hullunmyllyä töiden ja tenttien puristuksessa, eläinten sairastaessa. Uuden hepan kanssa yhteinen alkutaival ei siis lähtenyt aivan ruusuisesti käyntiin, mutta tällä hetkellä kaikki vaikuttaisi olevan onneksi ok. Huomenissa lisää tästä. Sen sijaan kirjoittelen vähän mitä koirien kanssa on viikonloppuna touhuttu.

RTK1koulari

Watti kävi lauantaina erittäin hienosti pokkaamassa OKK:n rallytokokisoissa kolmannen ALO1-tuloksensa ja sen myötä siis myös koularin RTK1! Koska olin itse koko lauantain töissä (ja aivan jäätävän raskas työpäivä olikin!), piti hankkia lainakuski Wattia ohjaamaan kisoihin. Simohan tykkää kyllä treenata, mutta jostain syystä kisoihin ei halunnut lähteä, lie pelännyt sössivänsä Watin radan… Ihana Jenniina oli menossa samaisiin kisoihin shelttinsä Novan kanssa voittajaluokkaan ja lupasi käydä aamupäivällä Watin kanssa ALO:ssa kisaamassa! Viikkoa ennen kisoja käytiin kertaalleen hallilla ottamassa lyhyet treenit, jossa Jenniina pääsi vähän tutustelemaan Watin ”asetuksiin” ja leikittämään tyyppiä pallolla. Watti kun ei ole mikään uskollinen saksanpaimenkoira vaan tuo retku on valmis lähtemään kenen tahansa mukaan kenellä pallo on! Niinpä niin.

Rata meni todella hienosti: 94/100 pistettä. Heti ensimmäinen liike (koira istumaan, kiertäminen koiran ympäri) oli täytynyt uusia, koska Watti oli luullut kyseessä olevan käännöksen vasemmalle ja seurannut mukana. Uusinta meni onneksi hyvin. Video alkaa tästä kohdasta, muutoin koko rata näkyy hyvin. Hyvältä näyttää yhteistyö ja eipä W vilkuile yhtään Simon perään radalta vaan tekee tarkkaa ja intensiivistä työtä, häntä tietysti koko radan ajan heiluen niinkuin aina! Kiitokset vielä Jenniinalle Watin ohjaamisesta!

Sunnuntaina kävin sitten Lillin kanssa korkkaamassa tokokisat. Jännitti aika paljon, kun en ole vielä kertaakaan kisannut uusilla säännöillä ja Lillikin noviisi. Kaikki liikkeet onneksi ”ainakin kotona” olivat kuosissa. Koejännitys nousi heti alkuunsa aivan kattoon kun meinasin myöhästyä paikkamakuusta. Olin luullut, että olemme vasta toisessa paikkisryhmässä ja olin aivan valmistautumattomana kaukana kehästä kun yhtäkkiä kuulen meidän numeroamme kuulutettavan. Hirveällä paniikilla kehään sitten vain! Paikkishan menee nyt uusissa säännöissä jo ALO:ssa niin, että jokainen koira rivissä käsketään vuorollaan maahan ja vastaavasti minuutin kuluttua vuorollaan ylös. Olimme Lillin kanssa rivissä viimeisenä ja se tietysti katseli ihmeissään kun läheltä kuului käskyjä mutta ei onneksi tehnyt muuta kuin tökötti rauhassa perusasennossa! Maahanmeno tapahtui erittäin nopeasti ja täsmällisesti ja ylipäätään koko paikkis pienellä sheltillä erinomainen, 10 pistettähän siitä napsahti! :)

Lillipaikkis

Muista liikkeistä pisteet menivät kutakuinkin: seuraaminen 8,5p (hieman edistämistä ja kerran väärä asento, muuten ihan hyvä), liikkeestä maahanmeno 8 (meni todella hienosti maahan mutta olin itse antanut huomaamattani niin voimakkaan vartaloavun päätä nyökkäämällä että tulkittiin kaksoiskäskyksi), luoksetulo 10 (ja se olikin todella hieno!), kapulan pitäminen 8,5 (en muista täysin varmasti noita pisteitä, kävi kuitenkin nuuskaisemassa liikkuria mutta palasi takaisin perusasentoon, piti kapulaa okein hienosti). Kaukot valitettavasti nollattiin; Lilli paineistui selvästi välittömästi taakse seisomaan tulleesta liikkurista ja tökötti maassa kuin liimattuna kun olisi pitänyt nousta istumaan. Höh! Oma vika, olisi pitänyt treenata tätä liikettä liikkurin kanssa. Ja viimeinen liike hyppy meni myös nollille, mutta se oli oikeastaan aika huvittava juttu. Lilli hyppäsi todella hienosti käskystä hypyn mutta heti sen laskeuduttua näki sen  naamasta että pienellä sheltillä syttyi lamppu päähän: ”Hetkinen! Ei tätä hyppyä hypätä näin päin kuin poispäin äiskästä ja sitten jäädään odottamaan hypyn taakse että äippä tulee viereen!”. Niinpä se kiepsahti hienosti ympäri ja hyppäsi hypyn takaisin jääden seisomaan hypyn taakse – kuten olen sen vanhoilla säännöillä opettanut! Hahah, tuomarikin repesi nauramaan tämän nähtyään. No, ainakin oli opetus mennyt kaaliin! Harmi vain, että säännöt olivat muuttuneet… Tätä pitää selvästi treenata ennen seuraavaa koetta.

Lilliperusasento

Lilliseuruu

Kiitokset tokokuvista Annina Eskolalle! Video on, mutta ei vielä koneella. Lisäilen blogiin myöhemmin. Kokonaispisteet kokeesta 149,5p ja II-tulos. Harmittavat nollaukset kun muuten varsin mukiinmenevä koe. Lisää treeniä siis vain. Tokokärpänen puraisi vähän kisoissa ja kai se pitää pian taas ilmottautua seuraaviin koitoksiin!

Rallittelemassa

Taisikin olla puhetta jo jossain aiemmassa postauksessa, että olin Watin ilmoittanut rally-kisoihin. No, lauantaina käytiin rallittelemassa OKK:n hallissa kahden radan verran ja hubaa oli! ALO-luokan liikkeet on sen verran helppoja (toko-pohjilla), että mitään kovn ihmeellistä valmistautumista ei ennen kisoja tehty. Opeteltiin tietysti sivulta eteentulo – johon saa ALO:ssa käyttää vielä käsi- ja vartaloapuakin. ALO-luokan hommat perustuvat kuitenkin hyvin vahvasti seuraamiseen ja se on onneksi jo hanskassa. Kisoissa oli varsin mukava ja rento ilmapiiri, kaiken rotuisia koiria näkyi kehän laidalla odottelemassa omaa starttivuoroansa. Kehässäkin näytti omistajilla koirineen olevan hauskaa, joten toko-kisojen ryypyotsaisuus ainakin näin ensinäkemältä puuttui tästä touhusta.

Watin kanssa oli kivaa tokotella, kuten aina. Se on vain niin liikkis, antaa aina täydet 100% itsestään ja häntä heiluu koko ajan. Koko Watin olemus kertoo, että ihan parasta on tehdä yhdessä oman ihmisen kanssa jotain, lajilla ei väliä! Ja kaikkea ollaankin tehty; tähän mennessä Watin kanssa on treenattu ainakin agilityä, tokoa, vepeä, metsäjälkeä, pk-jälkeä, rallytokoa ja vetohiihtoa. Osassa lajeista on kisattukin ja lopuissakin on tarkoitus debytoida kunhan sinne saakka ehditään. Varsin monipuolinen koira siis.

A-radalla emäntä tupeksi hieman, ja ansaitsi -10p. Unohdin siis yhden käskyn ja sen seurauksena Watti ennakoi liikkeessä, nousten ylös seuraamaan – kuten olin aivan itse sen opettanut :), hups… Hölmö ohjaaja ei myöskään ollut perehtynyt riittävästi lajin sääntöihin ennen kisoja eikä tajunnut, että uusimalla ko. liikkeen olisi tullut ainoastaan -3p! Voi ei! No ainakaan en toiste tee samaa virhettä, kyllä nyt on kantapään kautta opittu. Muuten rata oli tosi hyvää menoa ilman muita pistemenetyksiä, ja tuomari olikin kommentoinut arvostelukaavakkeeseen hyvästä yhteistyöstä. Ja siltä se tuntuikin, siis molempien ratojen aikana. Että me puhalsimme Watin kanssa yhteen hiileen ja vieläpä iloisella meiningillä! B-radalta yhteensä 4 pistemenetystä tiiviistä/painavasta seuraamisesta. Pisteet siis 90 ja 96, eli kaksi ykköstulosta, hieno Watti!

Simo oli ihana kepo ja kuvaili molemmat radat sekä huolehti ohjaajan suklaahimon tyydyttämisestä! Kyllä on mukavaa, kun on huomaavainen & reipas kepo mukana kisareissuissa :).

Videot radoista ovat youtubessa, linkit: