Satulahommia

wp-1486232326301.jpeg

Kävin Fasun kanssa tammikuun alussa päiväreissun Tyrnävällä serkkua ja hänen hevosiaan tapaamassa. Ohjelmaan sisältyi pitkä rauhallinen maastolenkki raikkaassa talvisäässä ja mukavaa oli. Jännitystä ja sydämentykytyksiä (ainakin allekirjoittaneella) aiheuttivat menomatkalla vastaan tulleet seitsemän lujaa ajanutta moottorikelkkaa! Olin estesatulan kanssa liikkeellä ja kieltämättä siinä vaiheessa kun kuulin moottorikelkkojen lähestyvän jylyn katsoin varsin kaihoavin katsein serkkuni hienoa lännensatulaa ja sen tukevaa istuinta… Onneksi a) serkun Rupu-hevonen on viisas ja tasainen suomenratsu joka on nähnyt moottorikelkkoja ennekin eikä niistä sis hötkyillyt yhtään ja b) Fasu on varustettu terveellä järjellä. Niinpä ainoa reaktio oli muutama epäröivä pakitusaskel ja pää pystyssä kauheiden mölisevien vekottimien tuijotus. Todennäköisesti vieläkin rauhallisemmin olisi mennyt jos emäntä ei olisi tutissut selässä hermostuneena.

Paluumatkalla ohitti meidät vielä takaa lähestynyt yksittäinen moottorikelkka, joka ei enää saanut aikaan kummoisempaa reaktiota Fasussa, olihan se jo nähty juttu. Iso hatunnosto sille nuorelle pojalle joka hevoset ohittaessaan hiljensi vauhtinsa todella maltilliseksi ja kaasutti pois vasta jonkin matkan päässä ohitettuaan meidät. Ihanaa, että näin fiksuja nuoria miehiä vielä löytyy! :)

Vaikka maastoreissu menikin ilman tahatonta maastoutumista ei lännensatulan kaipuu jäänyt sille reissulle. Olisihan se turvallisempi maastossa (ainakin huhut kertovat, että niissä istuu tukevammin äkkinäisissä vauhdin- ja suunnanmuutoksissa kuin enkkusatuloissa).

wp-1486232316609.jpeg

Syystä tai toisesta useilla ihmisillä on se käsitys, että lännensatula mallista ja merkistä huolimatta istuu hevoselle kuin hevoselle. Että sellaisen voi vain ostaa täräyttää ilman sovittelua. No, eihän se näin mene, päinvastoin tuntui vielä vaikeammalta löytää se istuva satula Fasun selkään kuin enkkusatuiloiden kohdalla (sillä on koulusatulana Wintec Isabell Werth cair ja estesatulana Wintec pro jump cair, molemmat oikein hyväksi havaittuja).

Harmittavasti tämä todella kaunis ranch-satula oli aivan liian suora ja pitkä Fasun selkään.

Harmittavasti tämä todella kaunis ranch-satula oli aivan liian suora ja pitkä Fasun selkään.

Jotenkin minulle oli jäänyt päähän ajatus, että Fasun selkä olisi suora mutta useampaa suoraa länkkäriä kokeilleena jouduin korjaamaan mielipidettäni. Ja tottahan se oli kun tarkemmin katsoi, itseasiassa sen selkä on nykyisellään kohtuullisen kaarevahko. Tilanne on siis muuttunut huomattavasti vuoden takaiseen. Minulle tulleessaanhan se oli todella lihasköyhä ja mm. isoilla lapakuopilla varustettu, okahaarakkeiden törröttäessä ilman viereisiä lihaksia keskellä selkää. Nyt selkä on edestä katsottuna tasainen, lapakuopat täyttyneet ja takapäässäkin jo vähän muhkeutta aiempaan verrattuna.

Eihän tämä selkä itseasiassa nykyään ole suora ollenkaan!

Eihän tämä selkä itseasiassa nykyään ole suora ollenkaan!

Sattuipa mukavasti, että jokin aika sitten bongasin Facebookin westernvarusteiden kirpputorilta ilmoituksen myytävästä Big Horn arabian trail-satulasta. Arabit ovat yleensä hieman kaarevaselkäisiä ja lyhyitä joten uskalsin pyytää tätä yksilöä sovitettavaksi. Tänään ystävällinen myyjä sitten ajeli tallille satulansa kanssa ja kappas vain, sehän tuntuu istuvan! Lyhyen kokeilun jälkeen tehtiin kaupat ja pääsin Fasun kanssa maastoon testailemaan uutta istuinta. Varsin vakaan ja tukevan oloinen peli! Voin helposti kuvitella, että tuosta tippuakseen tarvitsee tasapainon horjahtaa enemmän kuin perus enkkusatulassa. Fasu tuntui myös liikkuvan hyvin satulan kanssa eikä oudoksunut edes ravatessa&laukatessa koristerenkaista kuuluvaa napsuntaa. Myyjä oli erittäin ystävällinen ja lupasi, että saan huomiseen saakka testata vielä satulaa jotta näen mikäli Fasu protestoisikin sen kanssa liikkumista. Reilusti tehty :). Mutta ainakin tämän päiväisen lenkin perusteella tämä länkkä jää meille. Huomenna tiedän lisää!

wp-1486232277770.jpeg