Hyväksytysti luonnetta

Nämä kuulumiset tulevat hieman viiveellä, mutta tulevatpahan kuitenkin. Puolustuksena esitän, että kodissa menneillään oleva remontti on varastanut viime viikkoina aivan liikaa aikaa…

Viime sunnuntaina Savu ja Kiri vierailivat luonnetestissä Haapavedellä. Tähän saatiin innostus Cronon käytyä MH-kuvauksessa vastikään. Crono oli vetänyt testin aivan todella hyvällä tatsilla läpi ja kuulemma tuomariltakin oli sadellut kehuja! Vielä ei näytä koiranettiin tulleen Cronon MH-kuvauksen pisteitä, mutta tässä taulukossa on keltaisella väritetty Cronon saamat arviot:

mh_crono 15.5.16

Molempien bortsujen osalta luonnetesti meni hienosti ja hyväksytysti läpi! Kiri 140p, laukausvarma+++ ja Savu 123p, laukauskokematon++. Videoilta näkee tarkemmin molempien suoritukset lukuunottamatta tietysti pimeää huonetta. Molempien käytös siellä kuitenkin sama – kulkivat ympäri huonetta reippaasti, hakeutuivat ensin tuomarien luo ennen kuin löysivät ohjaajansa, ei aristelua pressulla kulkiessa tms. Molemmista koirista tuli tuomareilta kommenttia, että pelaavat leikissä saaliilla, eli paikoillaan olevasta lelusta ei enää aggressiolla tapeltu. Olisin toivonut kyllä leikittäjältä vähän ronskimpaa otetta leikitykseen, nyt leikki oli aika vaisua, itse leikitän omia koiriani aika reippaasti ja taistelen kunnolla vastaan. Erittäin tyytyväinen tuloksissa olen siihen, että kummallakaan ei ollut jäljelle jäävää pelkoa tai aggressiota pelästyksen jälkeen, esim. haalarilla, kelkalla ja tynnyrillä. Tuomari totesikin molemmista, että varmasti toimivat ”arkiluonteet”, siis arjessa helppoja koiria, jotka reagoivat järkevästi asioihin.

Ainoa asia, mitä ehkä hieman ihmettelen arviossa on se, että tuomari korosti ottaneensa Savulta pisteen pois toimintakyvystä koska se katsoo testin aikana usein minua ja toimii sen mukaan miten minä asioihin suhtaudun. Kuulemma mahdollisesti Savu ei testissä yksin ollessaan välttämättä reagoisi samoin/handlaisi tilanteita samalla tavalla?! Mielestäni tällöin kyllä testi pitäisi järjestää niin, että koirat ovat aina testissä yksin mikäli niitä reaktioita kerran haetaan tai sitten pitäisi arvostella koira sen mukaisesti miten se testissä aktuaalisesti käyttäytyy eikä arvailla miten mahdollisesti voisi olla… Joka tapauksessa olen onnellinen, että olen saanut luotua Savun kanssa luottamuksellisen suhteen. Fiilis on, että Savu tulisi vaikka mistä pahasta paikasta perässä minuun luottaen :).

Toisaalta, luonnetesti on kehitetty saksanpaimenkoirille ja muille virkakoirille eikä ehkä sovellu ihan tällaisenaan bordercollieta kuvaamaan. Toki olen sitä mieltä, että bordercollienkin tulee testi läpäistä ja toimiihan se hyvänä mittarina ääniarkuutta kuvaamaan. Testissä kun nimenomaan laukaukset tulevat testin lopussa kun koiraa ei ole nostatettu viettiin ja se on mahdollisesti jo paineistunut testin aikana. Kunhan Viima on tarkoitus testata, vien sen mahdollisesti kuitenkin MH-kokeeseen luonnetestin sijaan. MH:ssa arvostellaan ehkäpä paremmin muidenkin kuin virkakoirien rotutyypilliset piirteet ja ääniarkuus tulee testattua yhtälailla.