Laukkaharjoituksia

img_20160304_135853.jpg

Pakkaset ovat pureskelleet nenän päätä ja kevätaurinkokin on pilkahdellut pilvien lomasta. Sen ansiosta kenttä on ollut nyt monta viikkoa putkeen jo tosi hyvä ratsastaa. Ei lainkaan liukas eikä myöskään liian kova. Fasun kanssa olemme päässeet siis jumppailemaan ihan täysipainoisesti.

Kuten taisi jo aiemmin olla puhetta, on Fasu ratsastaessa vielä varsin lihasköyhä eikä pysty kantamaan siis itseään+ratsastajaa vielä pitkiä pätkiä rehellisessä peräänannossa. Niinpä ensimmäinen missio onkin saada vähän lihaskuntoa kasvatettua. Olen yrittänyt ottaa monta kertaa viikossa ohjelmaan maapuomeja ja pieniä ravikavaletteja, jotka tuntuvat olevan Fasullekin mieluisia juttuja. Pari päivää sitten kentälle sattuivat yhtä aikaa tallinomistajat, jota ystävällisesti nostelivat ensin Fasulle laukkapuomit kentälle (jotka menivät vasempaan kierrokseen oikein hyvin) ja sen jälkeen pienen puomi-kavaletti-kavaletti-innarin, joka tultiin muutamaan otteeseen laukassa. Homma toimi hyvin, joskin huomaan itse etenkin vasemmassa kierroksessa vääntyväni liikaa sisälle päin laukassa kaarteessa. Fasu katseli kivasti askelia itse ja oli pirteä oma itsensä tehden hyviä suorituksia. Harjoitus oli kuitenkin yllättävän raskas Fasulle, joka selkeästi pian väsähti ja otin lopuksi ihan rennot ravailut. Näitä täytyykin tehdä lisää, tekee hyvää takapään lihaksille (siis hevosen :D).

Eilen laitoin kavaletin poikkihalkaisijalle ja tulin sitä alkuverkkailun jälkeen ravissa alkuun kahdeksikolla ja sen jälkeen ympyrällä. Oikea laukka on Fasulle selvästi vaikeampi – sen tasapaino ei vielä riitä rauhalliseen ja kauniiseen laukkaan siinä kierroksessa ja nostot tulevat helposti kiihdytyksen kautta. Niinpä otin vielä kavalettia oikeaan kierrokseen niin, että lähestyin ravissa ja kavaletin päällä nostin laukan, jolloin Fasu joutui ponnistamaan ylöspäin kunnolla laukannostossa saaden aikaan hyvän noston sen sijaan, että olisi ensin kiihdyttänyt ravissa eteenpäin. Homma tuntui toimivan hyvin. Lopuksi otin vielä molempiin suuntiin laukannostoja ja vähän laukkaympyröitä. Oikeallekin nostot tuntuivat lopussa aika kivoilta. Fasu väsähti taas aika nopeasti, laukannostot ja kavaletit lienevät siis varsin hyvää ja tarpeellista voimaharjoittelua.

Tänään olen menossa koko päiväksi töihin enkä pääse Fasua ratsastamaan, mikä tietysti harmittaa kun eilen oli niin kivaa. Olisi tehnyt mieli päästä taas tallille! Onneksi Fasun ei tarvitse jäädä tarhaan seisomaan vaan olen löytänyt sille hoitajan joka toisinaan työpäivinäni käy tammaa liikuttelemassa :).

Simo ei työaikatauluistaan johtuen ole vieläkään päässyt tallille kameran kanssa mukaan sellaisena päivänä jolloin sää olisi optimi kuvaamiselle. Toivottavasti kuitenkin lähiaikoina onnistuisi, jotta blogiinkin tulisi Fasusta vähän edustavampia kuvia kuin kännykkäräpsyjä…