Miten meillä nukutaan

Olen todennut, että koirissamme on pakko olla pientä hienohelman vikaa joka ikisessä. Sitä voisi kuvitella, että vilkkaat, rohkeat ja raisut paimenkoirat nukkuisivat missä tahansa. Etenkin kun kaikki energia on päivällä kulutettu kiitämällä metsissä, treenikentillä ja hiekkateillä. Vaan asia ei suinkaan ole näin – nämä ovat kyllä prinsessoja pahimmasta päästä! Herkkä hipiänsä kyllä huomaisi sen pienen herneen tusinankin patjan alta. Ei puhettakaan, että paljaalla lattialla voisi ottaa yöunet. Joskus, siis joskus, epähuomiossa voi hetkeksi lattialle torkahtaa mutta kyllä yöksi pitää olla se pehmoinen peti.

Kaikkein mieluiten se olisi tietysti paksu joustinpatjaparisänky untuvatäkillä varustettuna. Harmi vain, että myös minun ja Simon pitäisi mahtua jossain nukkumaan. Koirilla on siksi petejä ympäri taloa – tosin poikkeuksena pieni pölpie Tempo jolla on erityislupa jalkopääpaikkaan Simon hellämielisyyden johdosta. Tasapuolisuuden nimissä sitten myös Lilli kömpii kainalooni ja laittaa päänsä viereen tyynylle. Tästä Simo kyllä vähän nuriseekin, kuulemma tyynyliinat ovat täynnä valkoista karvaa mutta väitän, että kelpie karvaa lakanoita huomattavasti enemmän kuin pieni sheltti.

IMG_2724

Sekä makuuhuoneen että olohuoneen nurkassa on sukulaisilta ylimääräisinä saadut petauspatjat kaksinkerroin käännettyinä. Ne ovat kelvanneet näille hienostelijoillekin yllättävän hyvin, vaikka ilmeisesti pitäisi päästä vähän korkeammalle lattianrajasta nukkumaan. Pehmeitä ovat onneksi, joten menköön, koirat tuntuvat ajattelevan. Kaikennäköisiä päällisiä noihin on yritetty, parhaat tähän mennessä Jyskistä haetut halvat kuminauhareunaiset lakanat. Kaikki päälliset tosin tuppaavat menemään rikki ennemmin tai myöhemmin, koirien pedatessa petiään. Rumiakin ovat, joten ehkäpä pitää aktivoitua kesällä ja ommella jotain kivemmin sisustukseen sopivaa kangasta patjoihin. Petauspatjojen lisäksi löytyy muutama kappale Biltemasta ostettuja mustia, tassukuviollisia makuualustoja. Nämä ovat olleet varsin tykättyjä, joskin eräs nimeltämainitsematon bordercollie tahtoo ne pilkkoa pieniksi palasiksi yön pimeinä tunteina. Onneksi hinta ei niissäkään päätä huimaa.

MK251468

Isolle sohvalle mahtuu koko kööri päivätorkuille. Taloudessamme tosiaan OLI sääntö ”ei koiria sohvalle”. Siitä vain jotenkin kummasti lipsuttiin pikkuhiljaa (”tämän yhden kerran vain…”) ja homma on nykyään jo menetetty. Koirien mielestä sohva on myös heidän reviiriään joten niin olkoon. Imuroidaan sitten vähän useammin koko rotisko. Onneksi ymmärrettiin aikoinaan ostaa sohva, jonka kangas on kohtuu kestävää.

MK251457

MK251489

Sylissä on myös hyvä torkkua. Sheltti on vielä vaivaton sylintäytteenä, mutta bortsut haluaisivat aina tunkea kainaloon yhtäaikaa. Saksanpaimenkoirakaan ei ihan sylikokoinen ole…

MK251514

Eteisessä on ”kura-aitaus” eli pentuaitaus jossa pyyhkeitä ja vilttejä lattialla. Yleensä se toimii koirien kuivattelupaikkana rapaisten lenkkien jälkeen, mutta erityisesti Tempo tykkää vetäytyä välillä omaan rauhaansa aitaukseen torkkumaan. Samaa virkaa toimittaa myös eteisen iso näyttelyhäkki, joka myös on tykätty päiväunipesä. Onhan sen pohjalla pehmeä vanha lastensängyn patja, joten kelpaa näille nirsoille koirille!

Yksi paikka on kuitenkin koirien mielestä aivan ylitse muiden – Savu nukkuu yöunensa siinä kaikkein mieluiten ja kelpaa se muillekin – nimittäin pyykkikori! Olin kerran unohtanut pariksi päiväksi pyykkikorin puhtaine pyykkeineen makuuhuoneen nurkkaan ja senhän olivat koirat heti omineet pesäkseen. Kori on vuorotellen käytössä jokaisella kuonolla. Jopa 30 kg saksanpaimenkoiraa mahtuu hyvin nukkumaan kun vähän ahtautuu, on muuten huvittava näky! Eihän sitä raaskinut enää poiskaan ottaa (pyykit kyllä vaihdoin fleeceviltteihin), joten kori sai jäädä petipaikaksi. Ostin sitten Biltemasta uuden ihmisten käyttöön. Pitänee ostaa vielä pari, neljä koria lisää tuohon riviin että kaikilla on omansa. Välillä kyllä tuntuu, että tämä talo on täynnä pelkästään koirien nukkumapaikkoja. Ai mitenkä niin koirat ovat kietoneet meidän pikkuvarpaidensa ympärille?

IMG_2884

lilli