TK1 Watti!

Tänään käytiin Watin kolmannessa tokokokeessa OKK:n haukkukeitaalla. Ilma oli todella kuuma ja aurinko paistoi, joten hermoilin hieman etukäteen Watin vireestä (vaikka eipä se helle ole ennenkään Wattiin juuri vaikuttanut). Saavuttiin hyvissä ajoin paikalle – onneksi, sillä koe oli reilusti etuajassa. Valmistautumiseen jäi siis aiempaa vähemmän aikaa. Yhden paikkamakuuharjoituksen ja muutaman jäävän liikkeen tein kehän reunalla ennen kokeen alkua, ja hetki ehdittiin katsella avoimen luokan viimeisiä koirakoita.

Alokasluokassa oli seitsemän koiraa, Watti toiseksi viimeinen. Paikkamakuut ja luoksepäästävyydet tehtiin siis kahdessa ryhmässä. Ensin kolme ja sitten neljä koiraa (joista yksi tosin jäi pois luoksepäästävyyden mennessä mönkään). Oman vuoron tullessa Watti oli hyvässä vireessä, joskaan ei aivan yhtä skarppina kuin kahdessa aiemmassa kokeessa. Luulen, että itse olin jotenkin hermostunut, etenkin kun en ehtinyt odotella kehän laidalla rauhassa omaa suoritusvuoroa vaan luokka alkoi pia koepaikalle tulon jälkeen.

Luoksepäästävyydestä Watille tuttu kymppi :). Etukäteen vähän mietiskelin, miten mahtaa mennä, kun tuomarina oli ensimmäistä kertaa mies. Watti ei normaalisti juuri perusta vieraista ihmisistä, on siis selvästi vain kahden ihmisen koira. Tuomarina oli tänään siis Erkki Shemeikka. Katselin edellisten koirien kohdalla, että aika pitkään rapsutteli koiria ja katsoipa vielä hampaatkin. Watti onneksi istui tyynesti kuin patsas sivulla tuttuun tapaan, eikä sitä haitannut perusteellinen vieraan ihmisen rapsuttelu (joskei se siitä nyt kauheasti nautikaan).

Paikkamakuu olikin sitten varsinainen katastrofi, eikä siis Watin syystä. Enpä olisi moisen homman jälkeen moittinut lainkaan Wattia, vaikka olisi mokaillut loput liikkeet. Koirat laitettiin liikkurin ohjeiden mukaan makuulle (Watti keskimmäisenä), jätettiin paikalleen ja lähdettiin kävelemään kohti kehänauhaa. Kun olin miltei nauhalla, kuulen kun tuomari pyytää meidän vierustoveriamme kytkemään koiransa, ja kun käännyn ympäri, mitä näenkään! Vieras uros seisoo häntä pystyssä, selvästi provosoiden pää Watin selän päällä. Watin ilmeestä jo näki, että sitä ahdisti tilanne suunnattomasti – käsky pysyä maassa mutta toinen tunkee aivan iholle kiinni, eikä välttämättä mitenkään ystävälliseen sävyyn! Hetken Watti pysyi paikoillaan, mutta lähti sitten toisen koiran alta ja aivan oikein tuli suoraan luokseni. Koskaan ennen ei ole tällaista käynyt, mutta enpä edellytä koiran pysyvänkään alokasluokassa paikallaan jos toinen tulee haastamaan kiinni iholle, asia eri jos toinen lähtee vain vierestä tms. Onneksi Wattiin voi luottaa, ettei se provosoidu haasteesta eikä ala tappelemaan, tulee vain aivan oikein omistajan luokse. No, Watin lähdettyä samainen uroskoira suuntasi seuraavan koiran luo ja sama toistui – pieni koira pomppasi paikoiltaan ja juoksi omistajansa luokse toisen ahdistellessa sitä. Siinä vaiheessa tuomari keskeytti liikkeen, ja ilmoitti että se uusitaan kokonaan tämän ryhmän osalta.

Harmi vain, että saman uroksen oli tultava toiseenkin yritykseen makaamaan Watin vierustoveriksi. Watista näin, että sen keskittyminen ei ollut nyt aivan priimaa, se vilkuili kyseistä koiraa eikä pitänyt yhtä hyvää kontaktia kuin normaalisti. Liikkurin ohjeiden mukaan koirat taas maahan, jätettiin ja lähdettiin kehänauhalle. Watti meni kyllä hyvin ensimmäisestä käskystä maahan (ehkä aavistuksen hitaammin kuin normaalisti) ja jäi pakoilleen. Tässä vaiheessa hämmingin aiheuttanut uroskoira poistui ohjaajineen kehästä Watin vierstä. Liekö sen aiheuttamana vain muuten vain paineistuneena, kääntyessäni ympäri näin, että Watti noussut seisomaan, onneksi kuitenkin paikallaan. Voi itku… Ehdin jo ajatella, että tulos meni sitten siinä, paikkamakuussa kun on kiinni niin paljon pisteitä. Yleensä Watin paikkamakuu on todella hyvä, mutta nyt oli selvästi ottanut paineita edeltävästä episodista. Siinä sydän tykytellen seisoin kehänauhalla toivoen, että Watti ei lähtisi tulemaan luokse vaan pysyisi paikallaan. Se oli selvästi hieman rauhaton, vilkuillen ympäriinsä toisia koiria ja tuomaria, välillä minuakin. Kun aikaa oli mennyt ehkä puoli minuuttia, Watin jäljelle jäänyt vierustoveri pomppasi ylös ja lähti vauhdilla juoksemaan omistajansa luo. Voi ei! Olin aivan varma, että kun Watti jo valmiiksi seisoo, niin helppohan siitä olisi lähteä liikkeelle toisen esimerkkiä seuraten. Vaan ei! Hieno Watti, huonosta mielentilasta huolimatta se seistä tökötti paikoillaan kunnes loppuvaiheessa istui alas samaan paikkaan ja pysyi siinä ajan loppuun saakka! Koiran luo kävellessä en ollut lainkaan varma, heruuko kyseisestä suorituksesta yhtään pisteitä, mutta niin vain tuomari antoi Watille seiskan. Olin kyllä Wattiin tyytyväinen, helposti se olisi voinut paineistua toisen haastamisesta niin paljon, että ei olisi mennyt lainkaan maahan tai jäänyt paikoilleen.

Omaa yksilöliikkeiden suoritusvuoroa odotellessa yritin vähän parannella Watin virettä pallon kanssa. Onneksi se tuntui tehoavan. Otettiin muutama jäävä liike ja sitten paikkamakuuta tiuhalla nakkipalkkauksella, jotta jäisi kuitenkin koiralle paikkiksesta onnistunut fiilis. Jäävissä maahanmeno oli nyt selvästi normaalia hitaampi, yleensä se onnistuu vauhdilla. Onnistuinpa mokaamaan myös hieman, kun luulin että ennen meitä olisi yksi koira vielä, mutta yhtäkkiä meitä kuuluteltiinkin jo kehään! Kauhealla hopulla juostiin kentälle, ja olin itse sekä myöhästymisestä että paikkamakuun sählingistä hermona – ei siis mitenkään hyvä fiilis mennessä omaan suoritukseen.

Seuraamiset tuttua hyvää menoa. Tuomari ei tykännyt Watin pk-tyylisestä tiiviistä seuruusta ja rokotti lisäksi hieman vinoista perusasennoista (ne kyllä tiedostan, pitäisi alkaa puuttumaan niihin aktiivisemmin). 8,5 molemmista seuraamisliikkeistä. Mielestäni hihnatta seuraaminen meni taas paremmin kuten ennenkin. Ehkä itse kuljen hihnan kanssa jotenkin huonosti.

Jäävät liikkeet onneksi onnistuivat! Maahanmenossa näin kun Watti ensimmäisellä käskyllä alkoi kyllä menemään maahan, mutta hyvin hitaasti/epäröiden aivan normaalista poiketen. Yleensä mätkähtää alas nopeasti. En luottanut siihen, että se välttämättä menisi lopulta maahan koska oli ottanut paineita paikkamakuusta ja annoin varmuuden vuoksi toisen käskyn, jota se tottelikin nopeasti. Parempi kahden pisteen menetys kuin nollattu liike :). Kahdeksan siis tästä tuloksena. Liikkeestä seisomaan jääminen onnistui ihan mukavasti, joskin Watti valui eteenpäin muutamien askeleiden verran. En kuitenkaan valita, ei mennyt maahan ainakaan ja pysähtyi yhdellä käskyllä. Seiska tästä.

Luoksetulo tuttuun tapaan vauhdikas ja innostunut, perusasento jäi hieman vinoksi (tuttu ongelma), tästä 9,5.

Estehypylle mentiin viime kokeen rohkaisemina ihan luottavaisin mielin. Seurautin Watin sivulla hypylle, ja hieman kyllä sykettä nosti, kun tunsin että se oli aivan valmis ponkaisemaan hetkenä minä hyvänsä esteen yli (ai miten niin tykkää tästä liikkeestä?!)… Tiukka ”sivu!” -käsky kuitenkin piti sen paikoillaan kunnes liike alkoi ja tuli suorituskäsky. Hyppy meni sinäsä todella hienosti, mutta pisteitä laski lähdön vino perusasento(!). Kaksi pistettä siitä miinusta! Kahdeksikko siis tästä. Aika iso rokotus vinosta lähtöasennosta, mutta mitään muuta syytä tuomari ei sanonut. No, samapa tuo, liike meni sinänsä hyvin :).

Kokonaisvaikutelmasta saatiin samainen kahdeksikko. Tuomari moitti Watin vinoja perusasentoja (jotka olivat tänään pahempia kuin aiemmin) ja seuraamisen liikaa tiiviyttä. Tykkäsi kuitenkin yhteistyöstä ja Watin työskentelymotivaatiosta. Olin itsekin tyytyväinen! Yksilöliikkeet olisivat kyllä voineet ainakin herkemmällä koiralla (etenkin ohjaajan jännittyessä) mennä aivan pieleen huonon ryhmäliikkeen vuoksi, joten olin todella tyytyväinen Watin suoritukseen! Keskittyminen ei herpaantunut ja se noudatti ohjeita säntillisesti! Hieno Watti! :)

Tuloksena Watille sen kolmannesta tokokokeesta kolmas ykköstulos, 3. sija ja TK1 -koulutustunnus!! Mahtava homma! Ei kai se auta kuin alkaa treenailemaan niitä kaukoja ja luoksetulon pysäytystä, jotta päästään jossain vaiheessa korkkaamaan AVO… Vaikka vielä vuosi takaperin ajattelin, että toko ei ole lainkaan meidän heiniä, niin kyllä vaan on Watin kanssa todella kiva treenata noita hommia! Sen työinto ja yhteistyöhalu on aivan loputonta, tehtiin mitä vain niin aina sen mielestä juuri se homma on superkivaa ja häntä heiluu, ihana tyyppi :).

TK1 Watti!

TK1 Watti!

tk1mitali

Todistetusti tottelevainen!